Informatii de ultima ora

Mar 16, 2016

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 4 – Flavius-Antoniu Baias: Învățământul juridic universitar


Timp de 2 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală. Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Domnul conf. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias – Decanul facultății de drept din cadrul Universității din București– a declarat, în cadrul emisiunii Legal Point din data de 16 martie 2016, cu tema „Învățământul juridic universitar”Funcția, ca banii, nu e un scop în sine, e un mijloc. Funcția de decan este o funcție și didactică, și administrativă. În principal este administrativă, dar fiind vorba de conducerea unei unități de învățământ are și o componentă didactică puternică. Mie mi se pare că funcția de decan nu este un scop în sine, ci este un mijloc pe care îl putem folosi mai mult sau mai puțin eficient pentru atingerea scopurilor pe care ni le-am propus.

 

În 2009, cu ocazia aniversării a 150 de ani, am creat în cadrul Facultății, după model american, recunosc, un magazin cu produse promoționale care poartă imaginea brandului Facultății de Drept pe care sunt convins că îl cunoașteți. Dar evident că, așa cum scria Titu Maiorescu în urmă cu peste un secol, când vorbea despre formele fără fond, dacă această imagine, care este evident mai percutantă astăzi decât imaginea de acum 20 de ani a Facultății de Drept, n-ar fi acoperită, în fond, de calitatea studenților, de activitatea colegilor mei, profesorii, ar rămâne o formă fără fond, o formă goală. Cred că aici există o bună conlucrare între formă și fond.

 

Care sunt cele mai importante atuuri pe care ar trebui să le aibă un student la Facultatea de Drept pentru a face față acestei piețe a muncii atât de dinamice?

Sunt mai multe condiții pe care ar trebui să le îndeplinească. Prima, care mi se pare cea mai importantă, o adevărată condiție sine qua non, este pregătirea profesională, stăpânirea materiei pentru care s-a pregătit. Sigur că este un lucru foarte dificil astăzi, pentru că într-un fel trebuia să se pregătească un student, și era calificat ca fiind un student foarte bun, care a terminat în anii `90, altfel este calificat un student ca fiind foarte bun și care termină astăzi. Pregătirea profesională mai largă, mai de nișă trebuie să existe. Cred că oricum ar fi, trebuie să existe o cultură generală pentru studenții de la drept, și în general pentru studenți, indiferent de profesiile în care se pregătesc. Ceea ce se mai întâmplă astăzi, dacă ne uităm la rezultatele bacalaureatului, e un serios semnal de alarmă cu privire la soarta învățământului românesc. Deci ar trebui să aibă o bună pregătire profesională pe baza a ceea ce au învățat în facultate, să aibă un fundament de pregătire constând în ceea ce numeam pe vremuri cultura generală, aceasta fiind tot ceea ce ne-a rămas după ce am uitat tot ce am învățat.

La Colegiul Franco-Român de studii juridice avem studenți care i-au lăsat bouche bée, gură căscată, pe profesorii francezi. Au luat pentru prima dată, în ultimii douăzeci de ani, nota nouăsprezece la francezi. Deci studenții noștri sunt foarte buni. Nu sunt toți la fel de buni – vorbeam mai înainte de această inegalitate naturală. Aseară am fost invitat de studenții care vor participa la concursul de arbitraj internațional de la Viena „Willem C. Vis”, unde, în urmă cu doi ani, am câștigat premii importante, și la Viena și la Hong Kong – la Hong Kong am luat chiar locul trei în lume, înaintea universităților Harvard, Oxford ș.a.m.d. Vreau să vă spun că studenții pe care i-am văzut aseară m-au lăsat, cum spuneam, cu gura căscată. Stăpânirea materiei pe baza căreia și-au construit pledoariile, stăpânirea limbii engleze, o spun cu toată deschiderea, eu nu aș fi în stare să mă comport cum se comportă ei și atunci e absolut firesc să spunem că studenții de astăzi nu sunt ca studenții de ieri, dar nici studenții de ieri nu au fost ca studenții de astăzi.


Timp de 2 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală. Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Miercuri, 16 martie, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV” găzduit de portalul universuljuridic.ro Realizatorii emisiunii, Cornel Dărvășan și Nicolae Cîrstea, au adus în fața reflectoarelor, în cadrul emisiunii TV „Învățământul juridic universitar”, un invitat special: conf. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias - Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității din București.

Emisiunea, cu o frecvență săptămânală, a fost transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro.